© Paavo Blofield

Duitse Sprookjesroute

Deutsche Märchenstraße

Hartelijk welkom op de Duitse Sprookjesroute

Assepoester, Doornroosje, Sneeuwwitje - wilt u deze sprookjesprinsessen nader komen wiens prachtige verhalen Jacob en Wilhelm Grimm meer dan tweehonderd jaar geleden publiceerden? Wilt u weten waar en hoe de inmiddels wereldberoemde broers ooit leefden en werkten?

Misschien bent u ook gefascineerd door de leugens van de baron von Münchhausen of wilt u meer precies weten wie de legendarische arts en wondergenezer dokter Eisenbart was.

Maak dan een uitstapje naar de Duitse Sprookjesroute.

Sinds 1975 nodigt de culturele toeristische route mensen van over de hele wereld uit om in de voetsporen te treden van de beroemde broers en hun sprookjeshelden en verschillende facetten van de Duitse cultuur en geschiedenis te ontdekken - enige daarvan behoren tot het UNSECO-werelderfgoed.

Eerste informatie over het verloop en enkele geselecteerde plaatsen op de route vindt u hier.

Duitse Sprookjesroute: route, stations en belevenissen

De Duitse Sprookjesroute werd bijna 50 jaar geleden opgericht als een gebruikelijke auto vakantieroute. Dat is het vandaag de dag nog steeds en biedt tegelijkertijd aantrekkelijke reismogelijkheden voor bus tourisme, vakantiegangers met caravans of camper en sinds kort ook voor fietsers die dezelfde plaatsen en bezienswaardigheden op hun eigen route kunnen bereiken.

De route begint in de gebroeders Grimm-stad Hanau, bij het monument voor de broers Jacob en Wilhelm die hier zijn geboren, en leidt naar de Hanzestad Bremen, ruim 600 km verderop. Het verbindt sprookjesachtige plaatsen en landschappen tussen de Main en de Noordzee, leidt naar de levensstations van de gebroeders Grimm in Steinau, Marburg, Göttingen en Kassel, het centrum van de route.

De broers brachten hier hun langste en, naar eigen zeggen, "meest vruchtbare tijd" door. In 1812 en 1815 publiceerden zij voor het eerst hun tweedelige verzameling van meer dan 200 sprookjes. Ze zijn inmiddels vertaald in bijna alle talen van de wereld en zijn daarom net zo wijdverbreid en bekend als de Lutherbijbel. Daardoor werden de persoonlijke exemplaren van de kinder- en huissprookjes van Jacob en Wilhelm Grimm in 2005 door UNESCO erkend als werelddocumenterfgoed - en worden ze nu op een waardige manier gepresenteerd in het expositiecentrum GRIMMWELT in Kassel.

Vanuit Kassel gaat de hoofdroute van de Duitse Sprookjesroute door het unieke Reinhardswald en het sprookjesachtige Weserbergland naar Bremen.

Onderweg ontdek je sprookjes, sagen en legendes in donkere bossen en machtige ruïnes, in romantische kastelen en kronkelende vakwerkstadjes. Dit kan ook leiden tot een spontane ontmoeting met Roodkapje of andere wezens die zo uit een sprookjesboek lijken te komen. Talrijke musea en sprookjeshuizen nodigen u ook uit om u onder te dompelen in de wereld van de gebroeders Grimm en hun sprookjeshelden. Bovendien kunnen op veel plaatsen verhalen en personages worden beleefd op wandelroutes, bij rondleidingen en toneelvoorstellingen - bijvoorbeeld op het Assepoesterpad in Polle, op stadstours met de rattenvanger van Hameln of op het jaarlijkse gebroeders Grimm-festival in Hanau .

De Bremer stadsmuzikanten markeren het officiële einde van de Duitse Sprookjesroute: in brons gegoten, staan ​​ze direct voor de “Ratskeller” van Bremen en worden dagelijks door honderden gasten van over de hele wereld bewonderd, betast en om geluk gevraagd.

Je hebt geen geluk nodig om een ​​geschikte accommodatie te vinden of om culinair te genieten op de route die meer dan zestig steden en dorpen met elkaar verbindt. Het brede aanbod varieert van aantrekkelijke camperplaatsen tot charmante landhotels tot comfortabele kasteelhotels en van museumcafés tot traditionele plattelandsherbergen en bekroonde gastronomische restaurants.

Op onze Duits- en Engelstalige websites vindt u tal van informatie over bezienswaardigheden, evenementen en reisaanbiedingen, nuttige tips en links naar de gastheren langs de Duitse Sprookjesroute - we raden in het bijzonder onze partnerhotels aan.

U kunt meer gedetailleerde informatie vinden op onze Duitse en Engelse sites

Voorbeelden van UNESCO Werelderfgoed op de Duitse Sprookjesroute

Kassel wordt beschouwd als de hoofdstad van de Duitse Sprookjesroute, waar de broers hun langste en, naar eigen zeggen, hun "vruchtbaarste tijd" doorbrachten. En hier, in het tentoonstellingshuis GRIMMWELT, worden de persoonlijke handkopieën van de kinder- en huissprookjes van Jacob en Wilhelm Grimm, die in 2005 door UNESCO als werelderfgoed werden erkend, op waardige wijze gepresenteerd.

Iedereen die Kassel bezoekt, doet er goed aan om ook het Bergpark Wilhelmshöhe te verkennen: het werd in 2013 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en vertegenwoordigt een stukje van de stad zoals de Grimms die zelf kenden. Vanuit hun appartement in de poortwachter hadden ze altijd uitzicht op het bergpark en het slot waar Jacob als bibliothecaris werkte.

In noordelijke richting, de route langs de rivier de Weser volgend, komt u bij Corvey. "Het Karolingische Westwerk en de Civitas Corvey", direct voor de poorten van Höxter, zijn sinds 2014 erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Iets verder naar het noorden presenteert Hameln zich met de rattenvanger-legende. Dit historisch belangrijke, veel geciteerde verhaal wordt momenteel genomineerd als immaterieel werelderfgoed.

Vanuit Kassel kunt u ook de fantastische vakantieroute naar het westen volgen tot in het Kellerwald om een ​​ander UNESCO-werelderfgoed te ontdekken: een werkelijk indrukwekkend voorbeeld van de "oude beukenbossen van Duitsland".

De met geschiedenis doordrenkte sprookjesroute nodigt ook uit tot een omweg naar het oosten: door het Meißner Land met de thuisbasis van Frau Holle (de hohe Meißner berg) in de richting van het werelderfgoed Wartburg.

De reis naar het noorden eindigt waardig bij het stadhuis van Bremen: net als het naburige Bremen Roland, eveneens op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed - en het UNSECO Werelderfgoed Waddenzee begint een paar kilometer verder naar het noorden.

Evenementenkalender

Alleen beschikbaar in het Duits

We kunnen u de hier getoonde evenementen aanraden te bezoeken. Neem bij vragen of afwijkingen rechtstreeks contact op met de betreffende organisator.

Vindt u ook dat de Duitse Sprookjesroute tot de top 100 bezienswaardigheden van Duitsland behoort?
Stem dan gerust op ons in de enquête van het Deutsche Tourismusverband!
U kunt stemmen tot 30. 06. 2023.

It appears that you are using Microsoft Internet Explorer as your web browser to access our site.

For practical and security reasons, we recommend that you use a current web browser such as Firefox, Chrome, Safari, Opera, or Edge. Internet Explorer does not always display the complete content of our website and does not offer all the necessary functions.